Statistik: Begagnade elbilsmarknaden september 24

Nyheter
04 okt. 2024
|
4 min

Det är återigen dags för vår månatliga analys av begagnatmarknaden för elbilar och laddhybrider. Rapporten ger dig en överblick över de mest populära modellerna, prisutvecklingen och vilka fordon som presterat bäst på begagnatmarknaden under september månad.


De 20 populäraste elbilarna i september


Elbilsmarknaden domineras av populära modeller som Kia e-Niro och Volkswagen ID 3 Pro Performance. Den mest sålda elbilen under september var just Kia e-Niro med 249 sålda bilar, följt av Volkswagen ID 3 Pro Performance med 165 bilar. MG ZS EV såg en markant uppgång i försäljningen och klättrande från sjätte till tredje plats, med 153 sålda bilar.

Andra anmärkningsvärda förändringar inkluderar Polestar 2 Long Range Dual Motor, som har gått från 17 till 9 plats, och Ford Mustang Mach-E Standard Range AWD, som är ny på listan och direkt kliver in på sjunde plats med 68 sålda exemplar.

Det är också intressant att se hur vissa modeller tappat i försäljning. Nissan Leaf föll från tredje till femte plats och Tesla Model 3 Long Range AWD backade från femte till sjätte plats.


Bäst prisutveckling – elbilar


När vi analyserar prisutvecklingen för begagnade elbilar ser vi att Nissan Leaf har haft den bästa prisutvecklingen under september, med en ökning på 5,39%. Polestar 2 Long Range Dual Motor och BMW i3s 120 Ah följer med ökningar på 3,77% respektive 3,62%.

Det är dock inte alla elbilar som har sett prisökningar. Tesla Model 3 Long Range AWD, Volkswagen ID.4 GTX samt Performance och Peugeot e-208 har alla haft prisnedgångar på över 2%, medan Ford Mustang Mach-E Standard Range AWD presterade allra sämst och sjönk med hela 2,72%.

De 20 populäraste laddhybriderna


När det kommer till begagnade laddhybrider är Volvo XC60 Recharge T6 AWD Geartronic den mest sålda modellen, med 316 sålda exemplar i september, vilket är en ökning från modellens andra plats i augusti. Denna följs av Kia Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid DCT som tappade en placering med 296 sålda bilar i september jämfört med 312 sålda exemplar i augusti.

Det är också värt att notera att Volvo V60 Recharge T6 AWD Geartronic ökade kraftigt i försäljning, upp till tredje plats med 249 sålda bilar, en ökning från augusti med hela 86 exemplar. Volvo XC90 Recharge T8 AWD Geartronic såg även den en stadig uppgång och klättrade från nionde till åttonde plats med 114 sålda enheter, medan Toyota RAV4 Plug-in Hybrid fortsatte att hålla sig stabil på fjortonde plats med 74 sålda enheter.

Exempel på en modell som har tappat i popularitet är Mitsubishi Outlander PHEV CVT, som sjönk från åttonde till trettonde plats.

Bäst prisutveckling – laddhybrider


Bland laddhybrider har Volvo V90 Recharge T6 AWD Geartronic haft den bästa prisutvecklingen, med en ökning på hela 4,84%. BMW 330e xDrive Touring Steptronic och Volvo V60 Recharge T6 AWD Geartronic har också presterat väl och ligger tätt efter första placeringen med ökningar på 4,65% respektive 3,76%.

På den negativa sidan ser vi att BMW X3 xDrive30e Steptronic har haft den största prisnedgången bland laddhybrider med en minskning på 5,80%, följt av Kia Sorento PHEV Automatic, som sjönk med 4,27%.

Slutsats


September 2024 har visat en fortsatt stark utveckling på begagnatmarknaden för elbilar och laddhybrider i Sverige, med flera populära modeller som fortsätter att öka i försäljning. Kia e-Niro och Volvo XC60 Recharge T6 AWD Geartronic toppar sina respektive kategorier, medan prisutvecklingen har varit positiv för bilar som Nissan Leaf och Volvo V90 Recharge T6 AWD Geartronic.

Samtidigt har vissa modeller, såsom Ford Mustang Mach-E och BMW X3 xDrive30e, sett en betydande prisnedgång. Det är uppenbart att marknaden för begagnade elbilar och laddhybrider förblir dynamisk, och det kommer att bli intressant att se hur dessa trender utvecklas framöver.

*Statistiken bygger på Blocket-annonser i augusti och september och tar ej hänsyn till skillnader i mix så som skillnader i modellår, miltal, utrustning etc.


Tidigare rapporter:
Begagnade elbilsmarknaden augusti 2024
Begagnade elbilsmarknaden juni 2024
Inlägget uppdaterades senast 04 oktober 2024
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?