Hitta billigaste leasingbilen - Så ska du tänka!
Köpguide
06 juli 2023
|
6 min
Att leasa en bil kan komma med många förmåner. Genom att göra några smarta val och avvägningar kan du hitta den billigaste leasingbilen att hyra, utan att behöva tumma på dina behov och önskemål.
Hos oss på Carla kan du bland annat privatleasa populära elbilar, så som Tesla Model Y och Volkswagen ID.4. Vi hjälper dig gärna att hitta den bästa och billigaste leasingbilen för dig!
I den här artikeln går vi igenom allt som påverkar din totala kostnad vid billeasing.
Du kommer bland annat att få svar på:
- Vad du bör tänka på inför val av leasingbil
- Vilka faktorer som påverkar kostnaden för din leasing
- Vad restvärde är och varför det är viktigt
- Vanliga regler och villkor vid leasing
- Vad konsumentköpslagen säger om leasing
Att tänka på inför val av leasingbil
För att göra rätt val av leasingbil finns det en del saker du bör vara medveten om och tänka på. Vi tänker framför allt på saker så som vilken årsmodell du väljer, hur många mil du kör, samt den avtalsperiod du tecknar med leasinggivaren.
Alla dessa val påverkar din totala leasingkostnad och kan avgöra om du hittar den billigaste leasingbilen eller inte.
Vad innebär billeasing?
Under leasingtiden har du tillgång till bilen som om den vore din egen, utan att du behöver betala någon kontantinsats eller ränta för ett billån. Det finns möjlighet att leasa bil på detta sätt för både företag och privatpersoner.
Både företags- och privatleasing innebär att du får hyra en bil under en längre period, och betalar en fast månadskostnad. Leasing är ett utmärkt och smidigt alternativ för dig som inte vill binda upp ett större kapital i en bil.
Leasingperiodens längd
För både privatleasing och företagsleasing är det vanligast att man skriver ett avtal på 3 år (36 månader). Längden på avtalet kan dock variera, och ibland anpassas det utifrån vad som passar dig som kund bäst. Generellt är dock kortare avtal dyrare, mer om det i nästa segment.
Vad påverkar min leasingkostnad?
Som tidigare nämnt blir den fasta leasingkostnaden som du måste betala varje månad billigare ju längre leasingavtalet sträcker sig. Enkelt förklarat påverkar bilens restvärde leasingkostnaden, och det lösenpris du får betala om du vill säga upp leasingen tidigare än avtalat.
Vad är restvärde?
Vid leasingperiodens start bedömer man bilens värde vid tidpunkten för återlämning, det värdet kallas för restvärde. Det är allmänt känt att den största förlusten av värde, i förhållande till bilens nypris, görs under de första två åren, för att sen bli något lägre år tre.
Efter tre år planar värdenedgången ut, mer och mer för varje år som går. Det innebär att om du leasar bilen i 36 månader, eller mer, så kan leasinggivaren erbjuda en lägre månadskostnad för leasingpremien - då de har de nämligen en säkerhet i att bilen som lämnas tillbaka eller köps ut är av lägre värde.
Är det möjligt att lösa ut leasingen i förtid?
I de flesta fall är det svårt att säga upp ett avtal för leasing under pågående löptid. Huruvida du har rätt eller möjlighet att lösa ut leasingen i förtid bör tydligt framkomma i ditt leasingavtal.
Vad du kommer få betala för att säga upp leasingen i förtid beror på om du vill lösa in bilen och låta leasinggivaren återta den, eller om du vill lösa ut den och själv köpa bilen. För att undvika att problem uppstår om du av någon anledning vill eller måste avsluta din billeasing i förtid bör du kolla upp vad som står i ditt avtal. Det är också viktigt att du tänker igenom ditt beslut redan från start.
Övriga aspekter som påverkar din månadskostnad
Utöver leasingtiden finns det ett flertal andra aspekter som påverkar din månadskostnad. Där är bland annat bilens årsmodell, tillval av försäkring, samt antalet körda mil avgörande.
Trots att tillval av försäkring kan kosta extra, om det inte ingår i avtalet, rekommenderar vi att du hel- eller halvförsäkrar leasingbilen under hela leasingperioden. Kom ihåg att du måste som minst ha en trafikförsäkring för att bilen ska få köras.
Det viktigaste att tänka på när du vill hitta den billigaste leasingbilen är att välja en leasinggivare med avtalsvillkor som matchar dina förutsättningar och behov.
Det kan tyckas självklart, och visst är det så att val av bilmärke och -modell kommer att påverka vilken prisklass din billeasingen ingår i. En bra start är därför att fråga dig själv hur viktigt märket är för dig. Kanske finns det ett billigare alternativ med motsvarande prestanda?
Nedan har vi sammanställt ytterligare några frågor att fundera över i din jakt på den billigaste billeasingen:
- Är bilen ny eller begagnad?
- Hur många mil har bilen gått?
- Vilken årsmodell är bilen?
- Har bilen några tillägg och extra funktioner?
- Vad ingår i leasingavtalet?
- Hur får bilen användas och köras?
Genom att reflektera över dessa frågor hittar du förhoppningsvis en bra och billig leasingbil, utan att behöva tumma allt för mycket på dina önskemål och krav.
Vilka aspekter har störst påverkan på leasingkostnaden?
Om du vill hitta den billigaste leasingbilen är det alltså inte främst faktorer som bilens storlek och utformning som avgör priset - idag kan du hitta både mindre och större bilar till en lägre kostnad.
Det är snarare tillval och tillägg, såsom vinterdäck, service och försäkring, som höjer leasingkostnaden. Antalet körda mil kan även det ha stor påverkan på din totala kostnad för billeasing, mer om det i nästa segment.
Antalet körda mil kan höja din kostnad för billeasing
Innan du skriver på ett avtal för billeasing rekommenderar vi dig att försöka räkna ut hur många mil (per år) som du kommer att köra bilen.
Leasingkostnaden baseras nämligen, bland annat, på bilens årliga körsträcka. Anledningen är, återigen, restvärdet. En bil som gått längre är värd mindre. Leasinggivaren förlorar mer ju mer du kör bilen, och måste därför ha med det i sin kalkyl.
Längre körsträcka = dyrare månadskostnad för billeasing
Med andra ord, ju fler mil du beräknar att bilen kommer gå desto högre kommer din månatliga kostnad bli. Du kommer få betala extra om du kör fler mil än det som står angivet i avtalet. Det gäller dock endast förutsatt att du överskrider den avtalade körsträckan, som ofta ligger på mellan 1000-1500 mil/ år som standard.
Att ange en längre beräknad årlig körsträcka i samband med att du skriver på leasingavtalet, bara för att “vara på den säkra sidan”, lönar sig sällan. Vi på Carla kan hjälpa dig att skapa en rimlig uppfattning om vilken årlig körsträcka som är rimlig för dig, för att du ska kunna välja billigaste leasingbilen.
Hur du använder och kör bilen är avgörande för att få billigaste billeasingen
Beroende på vilket avtal och vilka villkor som gäller för just din leasingbil finns det olika regler att förhålla sig till när det kommer tillanvändning och körning. Innan du tecknar ditt avtal för billeasing bör du säkerställa att leasingen inte har några begränsningar i var, hur och när bilen får köras.
Ett leasingavtal kan innebära olika begränsningar för din bilanvändning
Det är nämligen inte helt ovanligt att en leasingbil inte får köras utomlands (eller att det finns begränsningar för hur många dagar per år den får köras utomlands). Det kan också vara så att den inte får köras av någon annan än den person som står på avtalet, eller att du inte får ha husdjur i bilen.
Bryter du mot reglerna kan du få betala extra. Se över vad just din leasinggivare har för regler och villkor kring bilens användning innan du skriver på avtalet - det kan vara högst avgörande när du vill hitta den billigaste leasingbilen.
Bra att veta: Vid leasing av bil är du inte skyddad av konsumentköplagen
I och med att du som privatperson inte är skyddad av konsumentköplagen när du leasar en bil kommer du som står på leasingavtalet med stor sannolikhet bli återbetalningsskyldig om bilen används på ett sätt som överskrider leasinggivarens villkor. Det samma gäller om det under leasingtiden uppstår några eventuella fel.
Fel som uppstår under leasingperioden kan reklameras. Viktigt då är att det görs till rätt person, och på rätt sätt. Men, det är inte säkert att reklamationen går igenom, vilket innebär att du trots allt kan behöva stå för hela kostnaden.
Billigaste leasingbilen för privatpersoner och företag
Tesla Model 3
För dig som vill komma igång med billeasing finns det många olika alternativ av bilar att välja mellan, både för privatpersoner och företag. Några av de mest populära alternativen just nu är att privatleasa Volkswagen ID.4 eller Tesla Model Y. Här är en artikel där vi går igenom åtta bilar som alla är populära val vid privatleasing.
Förmånlig företagsleasing
Att leasa en företagsbil kommer med många ekonomiska fördelar för företaget, särskilt om avtalet sträcker sig över en längre period. Som företagare har du också rätt att dra av momsen för leasingbilen, och den uppdelade månadskostnaden påverkar inte företagets likviditet lika mycket som att köpa in bilar.
Billigast privatleasing
Väljer du att privatleasa en bil hos oss ingår alltid 14 dagars försäkring, kostnadsfri leverans inom hela Sverige, samt sommar- och vinterdäck. Vi erbjuder förmånlig, kvalitativ och pålitlig billeasing där det mesta ingår, helt utan extra kostnader. Dessutom har alla våra privatleasingerbjudanden fast ränta, vilket innebär att månadskostnad är densamma under hela perioden! Det kallar vi billig privatleasing med bra villkor.
Vi hjälper dig att göra rätt val – billiga leasingbilar online
Vi på Carla förser dig med all nödvändig information inför det att du ska påbörja ditt leasingavtal. Vi guidar dig genom samtliga steg i processen för att hitta billigaste leasingbilen utifrån dina personliga önskemål och behov. Allt för att du så enkelt och smidigt som möjligt ska kunna hitta den leasingbil som bäst passar dig.
Oavsett om du väljer att privatleasa en Tesla Model Y eller en Volkswagen ID.4 hos oss, eller varför inte en Tesla Model 3, ser vi till så att du kan privatleasa bilen billigt, tryggt och enkelt. Utöver privatleasing så erbjuder vi även förmånlig företagsleasing.
Tveka inte att höra av dig direkt till oss på Carla - så vi hjälper dig med billeasing!
Inlägget uppdaterades senast 06 juli 2023
Privatleasa din elbil via Carla
Upptäck fördelarna med privatleasing av Tesla Model Y, Model 3 och VW ID 4 via Carla.
Sveriges bästa pris ✔ Fast månadskostnad ✔ Gratis hemleverans ✔
Läs också
Statistik: Begagnade elbilsmarknaden augusti 2024
Den svenska marknaden för begagnade elbilar och laddhybrider fortsätter att vara dynamisk, med några intressanta förändringar bland de mest populära modellerna och vissa justeringar i prisbilden. Här är en sammanfattning av den senaste statistiken för oktober.
Köpguide
16 sep. 2024
|
4 min
Köpa ny bil eller begagnad? För- och nackdelarna
Att köpa bil är en stor investering, och en vanlig fråga många ställer sig är: Ska jag köpa en ny bil eller en begagnad bil? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och vad som passar dig bäst beror på dina behov, budget och preferenser. I den här artikeln går vi igenom viktiga faktorer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.
Köpguide
06 sep. 2024
|
4 min