Laddstation

Laddstationer, laddkort och snabbladdning

Underhåll
28 apr. 2023
|
8 min

En laddstation är en plats där du kan ladda din elbil eller laddhybrid. Det är vanligt att det finns laddstationer vid bensinstationer, stormarknader och parkeringshus. Fler laddstationer tillkommer i och med att efterfrågan på elbilar ökar, samt att det börjar bli jämnare fördelning av laddstationer över landet. Antalet snabbladdstationer ökar också, vilket gör att flera bilar kan ladda samtidigt på 20 minuter. En fantastisk utveckling som gör att det blir enklare för fler i Sverige att köra elbil.

Vad är snabbladdning?

Snabbladdning är som det låter - helt enkelt ett effektivt sätt att ladda bilen. Men det är inget du ska göra på regelbunden basis då det stressar in energi i batteritet och tär på battericellernas kemi. Om du behöver snabbladda, använd så låg kapacitet som möjligt för din resa. Men det är ett perfekt alternativ när hela familjen är på väg till fjällen och resan är lång. 

Går det att ladda bilen på vilken laddstation som helst?

På offentliga laddstationer kan du ladda din bil om stationen är kompatibel med din laddkabel och ditt laddkort. Precis som vanliga eluttag kan laddstationer ha olika uttag och kontakter beroende på vilket land du laddar i, samt bilens märke och ursprung.

Nästan alla laddare inom Europa har Typ 2-uttag och alla laddstationer i Europa är utrustade med Typ 2-uttag. Är det däremot en laddstation med fast kabel måste du kontrollera om den passar din bils uttag. 

Via vår karta över laddstationer kan du enkelt se information om varje laddstation. 

Laddkort

Ett laddkort är ett plastkort eller bricka du använder för att betala din elbilsladdning på publika laddstationer. I dagsläget måste du ha ett laddkort för att kunna ladda din bil. 

Det finns olika typer av laddkort där varje kort är bundet till en viss leverantör. Av denna anledning väljer många att ha flera laddkort eftersom det innebär mer flexibilitet då du kan välja att ladda din elbil hos fler operatörer och laddstationer.

Det är fortfarande ovanligt att kunna betala med vanliga betalkort på laddstationer. Istället behövs andra betalningsmedel för att betala via ditt laddkort. Vanligast är laddbricka, app och SMS.

Operatörer som erbjuder laddkort i Sverige är bland annat: 

  • E.ON
  • Fortum Charge & Drive
  • Mer
  • Circle K
  • Ionity
  • Tesla Supercharger (nätverk enbart till Tesla-ägare)

Du ansöker enkelt genom att välja operatör, beställa laddkortet/laddbrickan och ladda ner deras app (om de erbjuder en sådan). För vissa operatörer sammankopplar du ditt kort eller konto direkt med laddkortet, laddbrickan eller appen, men för andra kan du välja att betala dina laddningar med faktura.

Att beställa ett laddkort från en operatör är ofta gratis och du betalar endast för själva laddningen.

Vilket är det bästa laddkortet?

Vilket laddkort som är det bästa kan bara du avgöra, men ett tips är att undersöka vilka laddstationer som är närmast dig och vilka du oftast kommer besöka. Den operatör du troligen kommer besöka mest är också den du bör skaffa laddkort hos.

Vad kostar det att ladda elbilen

Vissa laddstationer erbjuder dig att ladda gratis, men det är vanligt att du får betala för att ladda. Kostnaden varierar mellan olika operatörer för att ladda bilen på offentliga laddstationer och normalt sett kostar det 3-10 kr per kWh. Det är i regel billigare att ladda hemma om du har möjlighet till det. Däremot tar det längre tid eftersom effekten i hemmet är lägre. 

Läs gärna vår artikel om vad det kostar att ladda elbil.

Vett och etikett vid laddstolpen

För att laddningen vid laddstationer ska gå så smidigt som möjligt, så finns det några tips som underlättar för alla:

  • Parkera aldrig på en laddplats om du inte har en elbil som laddar.
  • Flytta bilen när du har laddat färdigt så att andra kommer åt laddaren.
  • Är det fullt vid laddarna? Det är inte säkert att du är först i kön, se om det finns andra som också väntar.
  • Finns det få laddare? Lämna gärna telefonnummer på en lapp så att en eventuell spekulant kan ta kontakt och fråga om dina laddplaner. Är du nästan färdigladdad kanske personen väljer att vänta ut dig i stället för att leta rätt på en ny laddare.

Att ladda elbil

Från bensinmack till laddstolpe

I stort sett alla vet hur det går till när man tankar en konventionell bil på macken. Däremot kan det för den ovana kännas krångligt hur det går till att ladda en elbil. Faktum är att tekniken inte skiljer sig mycket från att ladda en vanlig mobiltelefon.

Men vad ska du tänka på när du laddar elbilen och hur tar du bäst hand om batteriet? Det finns många fördelar med elbilar och en bekväm sak är att du kan komma ut till en “fulltankad” bil varje morgon, till ett bra pris dessutom. 

Olika begrepp att hålla koll på

  • Kilowatt (kW): Mått för laddeffekt som avgör hastigheten på laddningen.
  • Kilowattimme (kWh): Mått för batteriets kapacitet och hur mycket som har laddats.
  • Ampere (A): Mått för elektrisk ström som talar om hur mycket el som går att ta ut på samma gång. 
  • AC: Förkortning av Alternating Current, växelström. Den ström som finns i vägguttaget.
  • DC: Förkortning av Direct Current, likström. Den ström som finns i batteriet.

Laddkablar och kontakter

Det finns laddkablar för laddning laddstolpar och laddbox samt för laddning i vanligt eluttag. Den sistnämnda ska endast användas i korta perioder och aldrig tillsammans med skarvsladd. Den kan ses som elbilens motsvarighet till reservdunken.

Sedan finns det också olika kontakter. Det gäller att veta vad som gäller för din bil, läs i manualen eller titta på kontakten. Det finns fem olika kontakter att hålla koll på: 

  • Typ 1: Rund kontakt för normalladdning som håller på att fasas ut i förmån för Typ 2.
  • Typ 2: Oval kontakt som EU pekat ut som standard för normalladdning. 
  • Chademo: Rund kontakt som är japansk standard för snabbladdning med likström.
  • CCS: Tvådelad kontakt som är EU-standard för snabbladdning med likström. Kombineras bara med Typ 2.
  • Schuko är det lite krångligare namnet för en helt vanlig jordad hushållskontakt.


kW, kWh och laddförluster


Kilowatt (kW) är måttet på hur hög max laddeffekt batteriet kan ta emot. Kilowattimmar (kWh) i batterisammanhang är mängden lagrad ström. I teorin ger en timmes laddning med 1 kW batteriet 1 kW. Men under laddning försvinner energi i värme, vanligtvis 10-15 procent i s.k. laddförluster. Exakt hur mycket förlusterna är varierar på olika faktorer. 

Batteriet trivs bäst runt 20-22 grader, är det kallare eller varmare går det åt mer energi att värma eller kyla battericellerna, vilket in sin tur påverkar laddtiden negativt. Ju mer fulladdat batteriet är desto större laddförluster. De lägsta laddförlusterna får man vid snabbladdning (DC-laddning) med låga kW-tal.

Hur tar du bäst hand om batteriet?

Det finns lite att tänka på för att hålla batteriet i trim. De flesta elbilar och laddhybrider har litiumjonbatterier. De trivs bäst om de inte laddas över 80 % och inte går under 20 % urladdning. Idealt är att hålla den dagliga körningen mellan 30-70 %.

Om batteriet behöver fulladdas inför en långresa, låt det stå fulladdat så kort tid som möjligt. Detsamma gäller om batteriet är urladdat. Det är en fördel att börja köra bilen så nära avslutad laddning som möjligt eftersom batteriet då har rätt arbetstemperatur. 

Låt bilen vara inkopplad mot nätet när det inte används så riskerar batteriet inte att laddas ur under ett längre stillestånd. Ett helt urladdat batteri som får stå kan bli obrukbart. 

Lathund laddtider

Hur du laddar 50 kWh med 15 % laddförlust:

  • Vanligt hushållsuttag 10 Ampere (2,3 kW): ca. 25 timmar.
  • Vanligt hushållsuttag 16 Ampere (3,7 kW): ca. 15,5 timmar.
  • Laddbox 16 Ampere 3-fas (11 kW): ca. 5 timmar.
  • Laddbox 32 Ampere 3-fas (22 kW): ca. 2,5 timmar.
Inlägget uppdaterades senast 28 april 2023
Bli först med det senaste!
Få nyheter, tips och erbjudanden om elbilar och laddhybrider direkt till din inkorg.
Läs mer om hur Carla hanterar dina personuppgifter

Våra elbilar till salu

Titta närmare på alla de elbilar och laddhybrider 
som just nu finns till försäljning. 
Kanske hittar du din nya drömbil redan idag?